Skip to main content

Beroepsaansprakelijkheid

Zorgverleners zijn ook maar mensen. En mensen maken soms fouten. Voorkom financiële zorgen bij beroepsfouten.

Elk beroep heeft eigen kenmerken die een aangepaste dekking vereisen. Daarom heeft Curalia een polis op maat gemaakt die niet alleen de beroepsaansprakelijkheid dekt, maar tevens ook rechtsbijstand aanbiedt volgens de noden van uw beroep als apotheker.
Een apotheker loopt een niet te onderschatten risico dat zijn aansprakelijkheid betrokken raakt in zijn relatie met de patiënt. 
Dit kan het geval zijn: 

  • Bij de aflevering van producten: de apotheker geeft bijvoorbeeld 10mg aan een patiënt terwijl er 5mg op het voorschrift stond. 

  • Bij de bereiding van producten: (zowel magistrale als officinale bereidingen) 

  • Bij de uitbating van de apotheek: bijvoorbeeld; iemand struikelt over de drempel van de apotheek en breekt zijn been. 

Wanneer er door de fout of nalatigheid van de apotheker schade is berokkend aan een derde (patiënt) kan de apotheker beroep doen op de verzekering “burgerlijke aansprakelijkheid apotheker”

Is deze verzekering verplicht?
Conform de richtlijnen van de Orde dienen ALLE apothekers hun burgerlijke (beroeps) aansprakelijkheid te verzekeren. 
De werkgever (eenmanszaak of vennootschap) dient zichzelf te verzekeren, evenals zijn medewerkers; immers, zij werken onder leiding en toezicht van de werkgever. 
De apotheker-bediende dient zich ook persoonlijk te verzekeren: de waarborg rechtsbijstand kan belangrijk zijn ingeval een belangenconflict met hun werkgever.