Skip to main content

28 August 2020

Waar moet ik op dit moment rekening mee houden als ik op reis ga?

Bent u van plan om nog op reis te vertrekken? Dan zijn er door de huidige omstandigheden een aantal zaken waar u zeker rekening mee moet houden. Door de veelvoud aan informatie, die bovendien veranderlijk en verwarrend is, scheppen wij duidelijkheid voor u. Ook in verband met uw reis- en annulatieverzekering.

Check de kleurcode en maatregelen in het land van bestemming
Dit klinkt logisch, maar door de snel veranderde coronabesmettingen wereldwijd, is het belangrijk dat u dit dagelijks opvolgt. Zo kunt u bij code oranje nog steeds op reis vertrekken, maar er wordt sterk aangeraden om in quarantaine te gaan bij terugkomst. Bij kleurcode rood geldt in principe een formeel reisverbod. Als de kleurcode tijdens uw reis naar rood verandert, dan bent u verplicht een coronatest af te leggen en in quarantaine te gaan.
Op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken kunt u de kleurcodes voor alle landen terugvinden. Ook kunt u per land het reisadvies controleren én de maatregelen/situatie met betrekking tot Covid-19 terugvinden.

Het verplichte reisformulier
Vanaf 1 augustus moet iedereen die van een buitenlandse reis terugkomt of naar België reist, moet u binnen de 48 uur een verplicht reisformulier invullen. Deze ‘Public Health Passenger Locator Form’ kunt u hier terugvinden. Dat geldt zowel als u per auto, boot, vliegtuig of zelfs met de fiets of te voet reist. 

Een reisverzekering is nog altijd een goede keuze, maar let op
In principe blijft u gedekt door uw reisbijstand zolang uw reis niet wordt verboden door de Belgische overheid (FOD Buitenlandse Zaken) of door de overheid van het land van bestemming. Dit komt overeen met de bestemmingen die ‘code rood’ hebben. Indien u reist naar bestemmingen met ‘code oranje’, m.a.w. bestemmingen waar nog naar gereisd mag worden, maar waar een verhoogde waakzaamheid geldt of specifieke regels van toepassing zijn, dan kunt u wel beroep doen op uw reisbijstand. Uiteraard geldt dan wel dat u de specifieke regels in dit land en sanitaire waakzaamheid hebt gerespecteerd. Het spreekt voor zich dat u ook gedekt ben in landen met ‘code groen’.

Indien u voor uw vertrek afreisde naar een land waar u naartoe mocht reizen en de kleurcode tijdens uw bezoek wijzigt, dan kunt u blijven genieten van uw reisbijstand. Opnieuw op voorwaarde dat u zich aan de regels van de lokale overheid houdt en indien mogelijk de zone verlaat. Bij terugkeer naar België zal u zich uiteraard moeten laten testen en in quarantaine gaan.

Voor meer vragen omtrent uw reisverzekering kunt u terecht op de website van Europe Assistance of kunt u Curalia zelf contacteren. 

https://helpcenter.europ-assistance.be/nl/collections/2173208-coronavirus
https://diplomatie.belgium.be/nl
https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/informatie-voor-reizigers/reisannulatie-voor-vertrek/coronavirus-impact-van-de
https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Gerelateerd nieuws