Pensioenbonus in België: Wat zorgverleners moeten weten

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Sinds juli heeft de Belgische regering een nieuwe pensioenbonus geïntroduceerd, speciaal ontworpen om werken na de pensioenleeftijd aantrekkelijker te maken. Hier leest u wat de pensioenbonus inhoudt en waarom deze relevant is voor zorgprofessionals.

Wat is de pensioenbonus?

De pensioenbonus is een belastingvrij financieel voordeel voor zelfstandigen, werknemers en ambtenaren die ervoor kiezen om na de wettelijke pensioenleeftijd (65 jaar, oplopend naar 67 jaar) door te werken. De bonus wordt opgebouwd tijdens een referentieperiode van maximaal drie jaar, die ingaat op de leeftijd waarop u in aanmerking komt voor u wettelijk (zelfs vervroegd) pensioen, en stopt zodra uw Belgisch rustpensioen ingaat.

Hoeveel bedraagt de pensioenbonus?

De pensioenbonus wordt progressief opgebouwd en is vrijgesteld van belasting en sociale bijdragen. De bedragen, vastgelegd in mei 2024, zijn:

  • 1ste jaar: € 3.928 netto
  • 2de jaar: € 7.855 netto
  • 3de jaar: € 11.783 netto
Miniatuurvoorbeeld

Uitbetaling van de pensioenbonus

De pensioenbonus kan worden uitbetaald als eenmalig bedrag of in maandelijkse schijven:

  • Eenmalig bedrag: Uitbetaling gebeurt enkele maanden na de eerste pensioenuitkering.
  • Maandelijks bedrag: Deze optie moet binnen een maand na ontvangst van het definitieve bonusbedrag worden gekozen en wordt levenslang uitgekeerd en geïndexeerd.

Waarom is de pensioenbonus interessant voor zorgverleners?

  1. Extra financiële zekerheid: De pensioenbonus kan uw pensioeninkomen aanzienlijk verhogen, vooral als u weinig aanvullend hebt gespaard.
    Bovendien kunt u tijdens de periode waarin u uw pensioenbonus opbouwt, uw aanvullend pensioenkapitaal blijven verhogen:
    - U blijft recht hebben op de premie van het RIZIV-statuut, die gestort wordt op uw RIZIV-aanvullend pensioencontract.
    - U kunt nog steeds persoonlijke, fiscaal aftrekbare stortingen doen op uw RIZIV-contract. 
  2. Flexibele werkplanning: Zorgverleners kunnen vaak gebruikmaken van flexibele werktijden, wat hen in staat stelt om de werkdruk te verminderen zonder volledig te stoppen.
  3. Bijdragen aan de zorgsector: Ervaren zorgverleners kunnen langer actief blijven en hun waardevolle kennis en ervaring blijven delen.

Heeft u vragen over uw pensioenplanning? Neem contact op met onze raadgevers voor een persoonlijk gesprek en ontdek wat de beste opties zijn voor uw situatie.