Nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen wordt structureel hervormd (RIZIV)

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) heeft woensdag het startschot gegeven voor een structurele hervorming van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen van artsen. Voor de grootschalige hervorming, die naar verwachting vier jaar in beslag zal nemen, wordt samengewerkt met de geneeskundige sector en academici.

De nomenclatuur is een lijst van prestaties die door artsen geleverd worden, zoals raadplegingen, bezoeken en specialistische verstrekkingen. Die lijst vormt ook de basis voor de berekening van de honoraria van artsen, van eventuele remgelden en van tegemoetkomingen voor de patiënten.

"Die nomenclatuur wordt uiteraard wel vaker aangepast, maar dan gaat het eerder om wijzigingen per artikel", zegt An-Sofie Soens van het Riziv. "Maar dit is iets helemaal anders. Het gaat om een groot project waarbij er in samenwerking met de sector, met de universiteiten ULB en UGent, en met Möbius wordt bekeken welke hervormingen er structureel nodig zijn."

Riziv zegt dat bij de hervorming vier verschillende doelen voor ogen worden gehouden. Zo is het onder meer de bedoeling om de onredelijke inkomensverschillen tussen huisartsen en specialisten en tussen artsen-specialisten onderling te corrigeren. "Dat is een gegeven dat we door de jaren heen hebben vastgesteld. Nu moet daar gezocht worden naar een nieuw evenwicht", zegt Soens.

Voorts is het de bedoeling om de nomenclatuur aan te passen aan de evoluties in de medische activiteit en aan nieuwe modellen van zorgverlening. Daarnaast moeten ook de interne logica, de leesbaarheid en de transparantie van lijst verbeterd worden. Tot slot moeten er ook stimuli worden ingevoerd om samenwerking en kwaliteit te bevorderen.

Bron: Belga