Skip to main content

17 July 2019

Ik huur een huisje in het buitenland: is dit verzekerd?

Heel wat Belgen kiezen tijdens hun vakantie voor vrijheid en huren daarom een huisje of appartement in het buitenland.

Maar is dit gebouw wel verzekerd? En wat als er iets gebeurd met de inboedel, zoals de meubels?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat men pas spreekt van een vakantieverblijf wanneer u er niet langer dan 120 dagen verblijft (of huurt). Daarnaast mag u ook niet de eigenaar zijn van het vakantieverblijf. Indien u voldoet aan deze twee voorwaarden, dan loopt de verzekering van het vakantiehuis vrijwel gelijk met de brandverzekering die voor uw eigen (huur)woning hebt afgesloten. Opgelet: is het vakantieverblijf een tent of caravan? Dan is enkel de materiële schade verzekerd!

Als u eigenaar bent van een woning (in België) dan geldt het maximaal verzekerde bedrag van het gebouw in uw polis ook voor de vakantiewoning. Huurt u een woning? Dan betaalt de verzekering het maximaal verzekerde bedrag van uw huurdersaansprakelijkheid. Het is belangrijk dat u wel degelijk in de woning (in België) woont en deze expliciet in uw polis vermeld staat. 

En wat met de inboedel of materiële schade van de huurwoning? Wel, ook dat loopt gelijk met uw verzekering thuis. Als u materiële schade hebt verzekerd in uw brandpolis, dan is de inboedel van de vakantiewoning ook verzekerd. Als u nog geen brandverzekering had afgesloten, is het nu de ideale moment om dat te doen. Voor huurders in Vlaanderen en Wallonië is dat sinds enkele maanden overigens verplicht. Surf naar deze pagina op de Curalia website voor meer informatie over deze brandpolis.


 

Gerelateerd nieuws