Hoe duid ik mijn POZ en VAPZ correct aan op mijn belastingsbrief?

Deel
FacebookLinkedInInstagram
Het jaarlijkse moment waarop u uw Personenbelasting moet invullen, is aangebroken en dat betekent dat Curalia u advies verleent om het formulier correct in te vullen. De codes voor POZ en VAPZ voor aanslagjaar 2021 zijn gelijk aan die van vorig jaar. Let op, u dient deze bedragen zelf in te vullen. Ze worden niet vooraf automatisch ingevuld op Tax-on-web.

1. Waar duid ik mijn POZ aan?

Dit duidt u aan in DEEL 1, vak X bij ‘II. Federaal’ onder de code 1342-2342 “bijdragen en premies voor een aanvullend pensioen voor zelfstandigen”. Aangezien er nog geen wettelijke, noch reglementaire bepalingen zijn in verband met het afleveren van een fiscaal attest voor een POZ, vult u hier het bedrag in dat u vorig jaar (voor 31/12/2020) op uw POZ gestort hebt!

2. Waar duid ik mijn VAPZ aan?

De plaats waar u uw VAPZ aangeeft, hangt af van uw beroepsactiviteit:

a. Bedrijfsleiders
Hier moet u terecht in DEEL 2, Vak XVI, bij de code 1405/2405 “niet-ingehouden persoonlijke sociale bijdragen”. Dit gebeurt op basis van het fiscale attest van uw verzekeraar.

deel2
 
b. Vrije beroepen
Uitoefenaars van vrije beroepen kunnen terecht in DEEL 2, Vak XVIII, onder de code 1656/2656 “sociale bijdragen”. Dit gebeurt eveneens op basis van het aangeleverde fiscale attest van de verzekeraar, in dit geval dus Curalia.

vrij beroep
 
c. Handelsactiviteiten
Deze code bevindt zich in DEEL 2, Vak XVII, code 1632/2632 bij “Sociale bijdragen”. Dit gebeurt op basis van het aangeleverde fiscale attest van uw verzekeraar.

handelsactiviteiten
 
d. Meewerkende echtgenoot of wettelijk samenwonend partner
Uitoefenaars van vrije beroepen kunnen terecht in DEEL 2, Vak XX, onder de code 1451/2451 “sociale bijdragen”. Dit gebeurt eveneens op basis van het aangeleverde fiscale attest van de verzekeraar, in dit geval dus Curalia. Hier verandert niks met de vorige jaren.

meewerkende partner

e. Loontrekkende zorgverleners
Loontrekkende zorgverleners moeten terecht in DEEL 1, vak IV, code 1257/2257 bij “niet-ingehouden persoonlijke sociale bijdragen”. U vult dit in op basis van het aangeleverde attest van uw verzekeraar.

Loontrekkende zorgverleners
 
Voor zelfstandige zorgberoepen is VAPZ fiscaal gezien nog steeds de interessantste manier om een pensioenkapitaal op te bouwen. Klik hier voor meer informatie en om een contract af te sluiten.  Voor zelfstandigen zonder vennootschap is POZ een nieuwe manier om een aanvullend pensioen met fiscaal voordeel op te bouwen.
Ter informatie: De Belcotax-attesten en die met betrekking tot uw aanvullend pensioencontract voor het jaar 2020 werden half april per post verstuurd.
Ze zijn ook beschikbaar op uw MyCuralia account onder de rubriek “Mijn documenten”.