Preventietips schouwbrand

Partager
FacebookLinkedInInstagram
Hoe voorkomt u een van de belangrijkste oorzaken van woningbrand?

Vanaf oktober tot en met maart neemt het risico op schouwbrand aanzienlijk toe, aangezien de meeste mensen in deze periode hun haard of kachel voor de eerste keer van het jaar aansteken. In maart is het risico bovendien hoger aangezien tegen dan heel wat roet opgehoopt is. Hoewel een schouwbrand gemakkelijk te voorkomen is, valt deze brandoorzaak niet te onderschatten. Zo’n 1 op de 6 branden in België ontstaat in de schoorsteen.

10 tips om schouwbrand te voorkomen

  1. Jaarlijks onderhoud door een erkende schoorsteenveger
    Schouwbranden ontstaan vaak door samengekoekt roet. Door de schouw jaarlijks te reinigen, vermijdt u dat het roet vuur vat door de warme rook in de schouw.

  2. Kies voor droog en onbehandeld hout
    Ook hars is een vaak voorkomende oorzaak van schouwbrand. Hars is zeer moeilijk te verwijderen. Zelf na een grondig onderhoud kunnen restanten achterblijven in de schouw. Kies dus voor droog en onbehandeld hout en vermijd zeker vochtig of behandeld dennenhout om te stoken.

  3. Verbrand niet te veel hout in één keer
    Roet in de schouw ontvlamt vaak wanneer temperaturen vanaf 500 graden Celsius bereikt worden. Vooral bij cassettes met houtvuur bestaat het risico op te hoge temperaturen wanneer te veel hout in één keer wordt verbrand.

  4. Zorg voor een optimale luchtstroming 
    Wie met een klassieke kachel of inbouwcassette stookt laat best de klep open staan. De verbeterde luchtstroming in de schouw, zorgt voor de noodzakelijke afkoeling. Bovendien zorgt dit voor minder roetafzetting.

  5. Opteer voor een kachel met afkoelingssysteem
    Door een kachel met ingebouwd afkoelingssysteem te kiezen verkleint u het risico op een schouwbrand.

  6. Plaats een rooster of schoorsteenkap boven op de schouw
    Door een rooster of schoorsteenkap te plaatsen vermijd u dat vogels zich in de schouw nestelen. Dit is een vaak voorkomende oorzaak van schouwbrand, doordat de vogelnesten de uittocht van de rook verhinderen.

  7. Ga na of de kachel goed aangesloten is aan de schouw
    Terwijl traditionele schouwen een diameter van 30 centimeter hebben, is het aansluitpunt van de meeste kachels slechts 15 à 20 centimeter breed. Pas de diameter van de schouw dus aan uw kachel aan, voor een optimale rookgasafvoer en minimale roetafzetting.

  8. Vermijd brandbare (bouw)materialen in de buurt van de schouw
    Zie er op toe dat er geen brandbare (bouw)materialen in de buurt van de schouw staan. Houten constructies, PUR-isolatie en gipsplaten moeten bijvoorbeeld minstens op 15 centimeter van de schouw geplaatst worden.

  9. Zorg voor voldoende ventilatie
    Zorg voor voldoende ventilatie. Dit geldt eveneens voor lage-energiewoningen en passiefwoningen. Naast een verbeterde luchtstroming verlaagt u zo het risico op CO-vergiftiging. 

  10. Gebruik geen water om een schouwbrand te blussen
    Gebruik nooit water om een beginnende schouwbrand te blussen. Het water verandert al snel in stoom die blijft hangen. Probeer het vuur te doven door enkele kilo’s zout op de vlammen te strooien. De brandweer kan het vuur wel met water – onder hoge druk – blussen.

Hoe zit het met het verzekeringsaspect?
Wie via Curalia een brandverzekering bij Baloise heeft afgesloten, kan op beide oren slapen: Zelfs brand die veroorzaakt werd door een slecht onderhouden schouw is gedekt in de brandverzekering. De financiële schadeloosstelling neemt uiteraard de persoonlijke en emotionele impact van een brand niet weg. Neem dus zelf de nodige voorzorgsmaatregelen om schouwbrand te voorkomen!
Wenst u meer info of een offerte voor de brandverzekering via Curalia? Neem contact op via  ons contactformulier of 02/735.80.55.

Bron: Baloise